top of page

Sådan forbereder du din hund på at møde baby


Indlægget er lavet i samarbejde med Babyhelp.dk


Hvis du som hundeejer snart skal være forælder, gør du klogt i at forberede din hund på mødet med baby. Solid forberedelse vil nemlig øge chancerne for, at mødet mellem baby og hund går gnidningsfrit. Artiklen her er fyldt med gode råd til, hvordan du forbereder din hund bedst muligt på den kommende situation.


Hvis du venter barn, håber du naturligvis på, at din hund kommer til at se baby på samme måde, som du selv gør, nemlig som en enorm gave til livet.


Du ved dog, at dette ikke er givet, hvorfor du frygter, at familieforøgelsen vil føre til udfordringer for din hund, der vil finde det vanskeligt at skulle dele opmærksomheden med baby.


Hvorvidt din hund reagerer positivt eller negativt på babys indlemmelse i familien, er umuligt at forudse. Det kan du kun gisne om.


Noget, der til gengæld ikke er umuligt, er at skabe nogle fornuftige rammer, som vil øge chancen for, at din hund og baby kommer til at forliges godt med hinanden. Måden, hvorpå du kan skabe disse rammer, vil du kunne finde information om i artiklen her.


Inden vi når til de afsnit, der specifikt beskæftiger sig med dette, skal vi dog lige kigge lidt på, hvorfor og hvordan en hund typisk reagerer på, at der flytter en lille baby ind i hjemmet.

Hvorfor og hvordan reagerer en hund egentlig på en baby?


Hunde kan reagere ret så forskelligt på, at en baby flytter ind. Nogle hunde bliver usikre, hvilket skyldes, at de har svært ved at afkode deres plads i den nye familiekonstellation.

Dette kan føre til, at de begynder at tvivle på, hvorvidt de fortsat kan forblive en del af flokken, hvilket selvsagt ikke er særligt godt.


Andre hund reagerer heldigvis mere hensigtsmæssigt. Eksempelvis ses der en del eksempler på hunde, der modtager baby med logrende hale og stor tilpasningsvillighed. Dette ses i høj grad hos hunde, der tilhører racer i den børnevenlige kategori.


Ligegyldigt om din hund tilhører en børnevenlig race eller ej, anbefaler vi dog, at du gør dit

forarbejde, hvis familien inden længe bliver udvidet med en lille ny beboer.


Med grundig forberedelse vil du nemlig kunne skabe rigtig gode betingelser for, at både din hund og baby får et godt fremtidigt forløb, hvor begge er glade og føler sig trygge i hinandens selskab.10 råd til at forberede din hund på mødet med baby

Det er en omfattende opgave at forberede sin hund på mødet med baby. Der er nemlig rigtig mange forhold, du skal have styr på, hvilket også kommer til udtryk i vores guide. Vi disker nemlig op med hele 9 forskellige råd, som du bør imødekomme.


Gør du dette, tør vi til gengæld også love dig, at chancerne for, at din hund og baby kommer til at forliges godt med hinanden, bliver rigtig, rigtig store.1. Du skal have styr på signalkontrol og -kommandoer

Vi anbefaler dig, at du får besøg af en hundeadfærdsspecialist, som kan hjælpe dig og din hund med at lære signalkontrol og -kommandoer, når der er omkring to måneder til babys ankomst.


Og hvorfor så det?

Jo, dette anbefales, fordi tillæring af dette vil komme alle parter til gode.

Først og fremmest er det vigtigt for babys velbefindende, at du kan styre din hund og få denne til at stoppe, hvis den bliver for voldsom i nærheden af baby.


Derudover vil det uden tvivl gøre dig selv mere tryg, hvis du føler, at du har helt styr på din hund.


Sidst, men ikke mindst vil det også komme din hund til gode at få styr stopsignalerne ind under pelsen. Dette hænger sammen med, at en hunds sindstilstand som regel er en spejling af ejerens, så hvis du er tryg og rolig, vil din hund formentlig også være det.2. Lær din hund at hilse på baby allerede inden babys ankomst

Din hund bør lære, hvordan denne skal hilse på baby, allerede inden baby flytter ind. Vi er med på, at dette naturligvis kan være lidt vanskeligt at træne inden, da scenariet jo ligesom er betinget af babys tilstedeværelse.


Vi mener dog, at du sagtens kan opstille en scene, der minder om, hvordan fremtiden bliver, hvis bare du er lidt kreativ.


Det, som vi helt konkret anbefaler dig at gøre, er at tage plads et sted, hvor du forventer, at du kommer til at opholde dig en hel del med baby. Foran dine fødder skal du anbringe hundekurven eller et tæppe. Fra din plads skal du bede din hund om at indfinde sig i hundekurven eller på tæppet foran dine fødder.


Når hunden parerer ordre og spankulerer hen på dens tilsigtede plads, skal du værdsætte

handlingen ved at nusse din hunds pels på en måde, som du ved, at din hund elsker.


Ved siden af dig skal du have en genstand, som du ved, at din hund vil finde interessant. Det er lidt op til dig selv, hvad det er, men en oplagt mulighed kunne være hundens yndlingslegetøj. Hvis du ønsker, at scenariet skal være så virkelighedsnært som overhovedet muligt, kan du eventuelt investere i en babydukke og have denne ved din side.


Når din hund har ligget roligt et par minutter i kurven/på tæppet, skal du tage genstanden, der vil vække hundens interesse, frem og vifte lidt med den.


Dette vil uden tvivl føre til, at din hund rejser sig op og forsøger at stikke snuden helt tæt på

genstanden. Når dette sker, siger du: ”stop”, ”tæppe” eller noget tredje, som fortæller hunden, at den skal vende tilbage til sin hvileposition i kurven/på tæppet.


Når din hund har lært at adlyde ovenstående ordre, kan du gå videre til næste kommando, som er hilse-kommandoen.


Hilsekommandoen bør forløbe således: Når du siger: ”hilse,” får hunden lov at snuse til den

genstand, du har i hånden.


Får du og din hund helt styr på dette hilseritual, vil du undgå situationer, hvor din hund gør lidt for voldsomme tilnærmelser over for baby, hvilket naturligvis både er en stor fordel for baby og din indre tryghedsfølelse.


At få styr på hilseritualet vil tilmed komme din hund til gode. Dette ritual vil nemlig hjælpe hunden med at forstå sin rolle i flokken og samtidigt sørge for, at hunden ikke kommer til at føle sig udenfor.3. Udvis ro – det smitter

En hund fornemmer tydeligt sin ejers sindstilstand via ejerens fysiske fremtoning og udstråling.