top of page

Hvordan lærer du din hund at være alene hjemme?

Opdateret: 13. sep. 2020

Kære hundeejer

Før du læser denne artikel - og enhver anden artikel om hunde-psykologi for den sags skyld - så skal du være opmærksom på, at psykologifaget ikke er nogen eksakt videnskab. Du vil derfor i næsten alle tilfælde kunne finde artikler og andre fagpersoner, der i større eller mindre grad, siger noget andet eller modsat end det du kan læse her på hjemmesiden. Alle artikler og råd du kan finde her, er blevet til på baggrund af de konkrete erfaringer jeg og mine hundeluftere har gjort os gennem vores arbejde med den store hundelflok i min unikke Hundebørnehave. Vi har tilsammen over 20.000 timers konkret erfaring med hundredevis af forskellige hunde af alle racer og aldre og jeg håber, at du qua vores uovertrufne praktiske erfaringsgrundlag i Hundebørnehaven samt vores ulastelige track-record, du kan læse om på forskellige uafhængige og troværdige anmeldelses-sider (Google, Trustpilot og Facebook), vil vælge at tillægge vores holdninger og meninger inden for hunde-psykologien den værdi, som jeg synes at de fortjener.


Venlige vovse-hilsner

Magnus Hinge (ejer og pack-leader i Hellerup Dog Walk siden 2014)

ARTIKEL

Før du kan lære din hund eller hvalp at være alene hjemme, så er det afgørende, at du etablerer dig som den dominante i jeres relation. Hvis du ikke er den dominante, så kan din hund få den ide, at du er gået fra flokken imod hundens accept, hvilket udløser en stress-reaktion hos hunden, hvor den går i panik, fordi den tror, at det er dens opgave og ansvar at holde flokken samlet. Da denne rolle oftest tilfalde den dominerende i relationen, så er det vigtigt, at du har denne rolle i din relation med din hund, så denne misforståelse ikke kan opstå. Hvis du er hoppet på den (i Danmark) desværre meget udbredte misforståelse og opfattelse, at dominans ikke spiller nogen rolle i hundenes verden, så kan du med fordel starte med at læse min artikel om det emne her: Dominans hos hunde - myte eller faktum?.

Hund ligger i sin kurv og slapper af. Alene hjemme træning.

Når du har etableret dig som den dominerende, så er det din opgave at kommunikere til din hund, når du ønsker jeres adskillelse, samt anvise din hund, hvad du ønsker af den, mens I er adskilt. Det er bevidst, at jeg skriver "adskillelse" og ikke "alene hjemme", for det meget vigtigt at du træne "adskillelse", før du træne "alene hjemme". Adskillelse kan i første omgang betyde, at du bede din hund om at holde sig på afstand af dig i situationer, hvor den normalt selv ville vælge at tage ophold tæt på dig. Det kunne være ved siden af dig i sofaen eller ved dine fødder, når du laver mad i køkkenet. Træn adskillelse i disse situationer ved at henvise din hund til den kurv eller kennel, hvor du ønsker at den skal opholde sig og samtidig anviser den, hvordan den skal opholde sig der (liggende roligt og afventende). Som hovedregel skal du være meget tålmodig og igen og igen følge (IKKE BÆRE!) din hund tilbage på den anviste plads, når/hvis den forlader den før du har givet tilladelse til det. Til det formål kan det være praktisk, at din hund har snor på under træningen. Hvis din hund - efter massevis af rolige gentagelser og genplaceringer - stadig går i panik og på ingen måde acceptere at være på afstand af dig i selv kort tid af gangen, så kan det skyldes at din hund ikke anser dig for havende den position i flokken, der giver dig ret til at diktere dens adfærd. I det tilfælde vil det være nødvendigt for dig, at du etablerer dig som den dominerende i din relation med din hvalp eller hund. Hvordan man gør det er ikke nemt at forklare fyldestgørende i en artikel, da det er en delikat sag at ramme det rette bestemtheds-niveau, så hunden forstå beskeden, men ikke bliver skræmt. Har du brug for assistance i forhold til at etablere dig som den dominerende i din relation med din hund, så kan du booke min hjælp til det ved at bestille et adfærdsbesøg med mig.

Når din hund har forstået og accepteret, at den nogle gange skal være længere væk fra dig end den selv ville have valgt, så er næste skridt, at den kurv eller det bur du har trænet den med, stilles på den lokation, hvor det skal holde til fremadrettet. Så skal din hund lærer at holde sig der, mens du går rundt i huset og forlader lokalet på samme måde, som jeg har anvist ovenfor. Når din hund kan blive roligt på sit tæppe eller i sit bur, mens du forlader lokalet i 5-10 minutter, så er næste skridt, at den skal lære at være/blive der, mens du forlader din bolig. Start med korte intervaller og lad være med at gøre et nummer ud af at sige farvel eller goddag til din hund. Når du kommer hjem igen, så kald den over og klap den roligt på hovedet, men gør ikke mere ud af at du kommer hjem, da nogle hunde kan få meget dårlige hilsevaner, hvis du skaber for meget "fuss", når du kommer hjem. Jeg anbefaler, at du bruger en telefon til at video-optage din hund, mens du er på dette stadie i træningen, da du på den måde har mulighed for at se, om din hund kan følge med i din progression i forhold til, hvor længe den skal være alene hjemme.

Når du laver alene-hjemme-træning, så er det en stor fordel, hvis din hund er mentalt og fysisk stimuleret i forvejen. Det gør det nemmere for hunden at finde ro under træningen. Denne artikel om, hvordan du lærer din hund at være alene hjemme, er på ingen måde udtømmende i forhold til alle de små nuancer der skal være i træningen, så den kalibreres til din hunds nøjagtige temperament og udviklingstrin. Måske vil du med de generelle anvisninger kunne komme hele vejen til at din hund uden problemer kan være alene hjemme flere timer af gangen, men det kan også være, at du støder mod en mur og har brug for målrettet hjælp. I så fald kan du altid booke mig til at komme hjem til jer på et adfærdsbesøg. Når din hund har lært at være alene hjemme, så skal du holde dig for øje, at der er forskel på hvad din hund kan klare at blive udsat for og hvad du bør udsætte din hund for. Med andre ord, så er det ikke sikkert, at du BØR efterlade din hund alene hjemme i 9 timer, bare fordi den kan klare det uden at du får naboklager. Det har jeg skrevet en hel artikel om, som du kan læse her: Hvor lang tid kan en hund være alene hjemme?.

Af: Magnus Hinge (ejer og pack-leader i Hellerup Dog Walk)

Læs flere relevante artikler om hunde-psykologi HER

Læs om min unikke Hundebørnehave HER2.594 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page