Dominans hos hunde - myte eller faktum?

Jeg støder meget ofte på personer der påstår, at det er en ”forældet” tilgang til hundepsykologien, når jeg påstår, at en afgørende faktor for hundenes adfærd er dominans og hierarki.

En formildende årsag til, at nogle personer kan have denne opfattelse er, at det faktisk er næsten sandt for ca. 20 procent af alle hunde (baseret på min erfaring). For denne 1/5 af hundene spiller dominans en meget lille rolle for deres adfærd mellem dem og andre hunde samt mennesker. For disse hunde er livet en hyggelig leg og de vil ikke have øje for det hierarki der omgiver dem i en hundeflok eller familie. Har man sådan en hund, så er det fuldkommen korrekt, at dominans og hierarki er nærmest uden betydning for hundens adfærd og man vil succesfuldt kunne have en tilnærmelsesvis ligeværdig samarbejdsrelation med hunden.


De resterende 80 procent af alle hunde er i større eller mindre grad orienteret imod hierarkiet i den flok af mennesker og hunde der omgiver dem. For at kunne forstå disse 4/5 af alle hundes adfærd, må man respektere deres natur og forstå dem som det de er: dominante og hierarkisk orienterede biologiske væsner.


Da jeg læste dansk på seminariet lavede vi en periode samtaleanalyse, og her kommer det meget tydeligt frem, at enhver kommunikation mellem mennesker også indeholder et element af dominans og eftergivenhed, hvor man til stadighed forhandler sin position i samtalen og relationen i kraft af, hvor meget man fylder i samtalen, hvor ofte man afbryder den anden, ens tonelege og stemmeføring, ect. Dette svare til når hundene leger og viser hinanden, at de forstår og acceptere hierarkiet og de interne regler for samtalen/legen.

Konklusionen bliver, at dominans og hierarki spiller en afgørende rolle for samværet mellem de fleste biologiske individer. Dominans er derfor ikke en myte og kan hellere ikke blive ”forældet” på samme måde, som det heller aldrig bliver forældet at trække vejret. Dominans er blot et almindeligt forekommende naturligt udtryk for, at en biologisk organisme altid vil agere som autonomt entitet, med det primære formål af optimere eget liv/levevilkår og forbedre sine chancer for reproduktionel succes.

Venlige vovse-hilsner Magnus Hinge (pack leader i Hellerup Dog Walk) Læs også: De fire hanhunde-typer og vejledning om kastration Se også: Video om, hvor vigtigt en rolle dominans og hierarki spiller i hundenes verden

345 visninger

© 2014 by Hellerup Dog Walk

Hellerup Dog Walk | Gentofte | DK-2900 Hellerup | +45 28 593 219 | hellerupdogwalk@gmail.com

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • YouTube Social  Icon

Hellerup Dog Walk er nr. 1 på Google, Facebook og Trustpilot og din professionelle hundelufter med Hundehave, hundebørnehave, hundedagpleje og hundepension i:
København, Storkøbenhavn, Vestegnen, Frederiksberg og Nordsjælland!