top of page

CORONA-HVALPE, HVALPEOPDRAGELSE OG OTTE VIGTIGE HUNDE-KOMPETENSER

I denne artikel kan du læse alt om, hvad din hvalpe har brug for at lære, for at både du og den kan komme godt igennem overgangen, når I skal ud og corona-lock-down og tilbage til den normale travle hverdag.


Hvor mange familiehunde er der i Danmark? Danmark har nu været lukket ned for 2. gang i en længere periode under corona-pandemien og ligesom under første nedlukning i foråret 2020 melder landets kenneler, at alle hvalpe er revet væk og at ventelisterne til at kunne få en hundehvalp er årelange.


I år 2000 offentliggjorde Danmarks statistik en opgørelse der viste, at der i Danmark var 550.000 hunde fordel i 450.000 familier. Der er ikke løbende blevet lavet statistik der viser om dette antal er steget eller faldet, men jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at antallet af familiehunde i Danmark ikke faldt fra 2000 til 2020 og lige så sikkert er det, at antallet af familiehunde er steget eksplosivt i 2020 og 2021. Det har ikke kun kennelerne kunne mærke, men det har vi også mærket i Hellerup Dog Walk i form af en eksplosivt stigende interesse for vores Hundebørnehave.Derfor giver det god mening at få en corona-hvalp At være hjemsendt og isoleret er ikke morsomt, så det er nemt at forstå, hvorfor så mange familier har brugt den ufrivillige lockdown med hjemmearbejde og hjemmeskoling til at gøre noget så dejligt og livsbekræftende, som få et nyt firbenet familiemedlem i form af en hundehvalp. For hvalpen giver det også rigtig god mening, for det er rigtig godt for den at komme hjem til en familie, der har tid og overskud til at give den al den kærlighed, motion og stimuli, som en lille hvalp har brug for i sit første leveår.Den største fejl du kan begå som ejer af en lille ny corona-hvalp Gåture i skoven og lange hyggelige dage ved siden af far og mor på hjemmekontoret føles dejligt for hvalpen og er bestemte en vigtig del af dens naturlige behov, men hvis du som hundemor eller hundefar tror, at det er alt hvalpen behøver for at blive en balanceret og glad hund, så tror du desværre forkert.


Som sagt er fordelene ved at få en hvalp mens du er under lock-down store. Men en lille hvalp har ikke kun brug for kærlighed og motion. Den har – lige som menneskebørn – brug for disciplin og struktur og forsømmer du at give din hvalpe disse ting fra starten af, så kommer der en ”efterregning”, når lock-downen slutter og du igen skal til at bruge mere tid væk fra huset og nu din nye hundehvalp.Struktur og disciplin i hvalpeopdragelse - otte vigtige hundekompetencer Alle hvalpe - og stort set alle hunde - trives meget dårligt med at skulle være deres egen chef og skulle træffe alle beslutninger selv. Din hvalp har i høj grad brug for dit lederskab lige så meget som den har brug for din kærlighed, så hvis du vil gøre det bedste for din hund, så må du også træde i karakter som dens leder. Dette vil kræve af dig, at du kan udvise både tålmodighed og til undertiden stor bestemthed i din hundeopdragelse.


For at blive flokkens leder skal du påtage dit følgende ansvarsområder i opdragelsen af din hundhvalp: 1. Lærer hvalpen, hvad ”nej” og ”stop” betyder 2. Lære hvalpen, at dæmpe sig og skrue ned for energien 3. Lære hvalpen, at respektere andre og give dem plads og ro når de beder om det 4. Lære hvalpen, hvor den må være hvornår 5. Lære hvalpen, at den ikke er lige med mennesker 6. Lære hvalpen, at have tillid og ro nok til at kunne vente tålmodigt, når du efterlader den alene 7. Lære hvalpen, at kende dens plads og vente tålmodigt på tilladelse 8. Lære hvalpen hundenes eget sprog


Har du forsømt alle eller mange af ovenstående punkter, så vil din hund næsten med sikkerhed blive ekstremt stresset og frustreret, når du uden varsel ændrer dens liv og skruer betydeligt ned for samværstiden og opmærksomheden, fordi du skal tilbage på arbejdet og være væk fra den og huset i meget længere tid end din hvalp har været vant til indtil nu.”Hundetræning” er IKKE det samme som ”hundeopdragelse” I Danmark findes der er utal af hundetrænere der – som deres navn tilsiger – har forstand på hundetræning. Jeg anbefaler bestemt, at du og din hund laver noget hundetræning sammen, da det på mange måder er god stimuli for dig og din hund og kan være en sjov fællesaktivitet, der kan være med til at danne det grundlag af fælles oplevelser, som din og din hunds venskab skal bygges på. Derfor tilbyder Hellerup Dog Walk også traditionel hundetræning, som du kan læse nærmere om HER.


Ovenstående otte hunde-kompetencer, som du skal lære din nye hvalp, har dog det tilfælles, at de ikke kan læres ved hjælp af traditionel hundetræning, hvor hunden motiveres til at udvise den ønskede adfærd, ved at du lokker den til det med en godbid eller en anden positiv belønning. Nok vil du i nogle tilfælde kunne fremprovokere den ønskede adfærd gennem træningsmetoder, men adfærden vil derved ikke være et udtryk for hundens syn på dig og din rolle som leder, men alene et udtryk for hundens evne til at udføre en opgave, for at opnår en belønning. Når godbidderne pakkes væk og træningssessionen ophører, så vil din hund vide det og den uønskede adfærd vil øjeblikkeligt vende tilbage.


I stedet skal du gøre alt det du ikke må i traditionel positiv hundetræning: Du skal være kedelig, du skal sige ”nej”, du skal afvise din hund og du skal gøre det hele så bestemt, tydeligt og konsekvent, at din hund ender med at opfatte dig som dens flokleder.Derfor kan du ikke selv lære din hund den ottende hundekompetence Den ottende kompetence går ud på, at din hund har brug for at lære sit eget sprog, for at blive en kompetent og balanceret hund, der hviler i sig selv.