top of page

7 fejl du skal undgå at begå som ny hundejer

Opdateret: 23. feb. 2022

– og hvad du i stedet kan gøre for at give din nye hvalp en god start på livet


Kære hundeejer

Før du læser denne artikel - og enhver anden artikel om hunde-psykologi for den sags skyld - så skal du være opmærksom på, at psykologifaget ikke er nogen eksakt videnskab. Du vil derfor i næsten alle tilfælde kunne finde artikler og andre fagpersoner, der i større eller mindre grad, siger noget andet eller modsat end det du kan læse her på hjemmesiden. Alle artikler og råd du kan finde her, er blevet til på baggrund af de konkrete erfaringer jeg og mine hundeluftere har gjort os gennem vores arbejde med den store hundelflok i min unikke Hundebørnehave. Vi har tilsammen over 20.000 timers konkret erfaring med hundredevis af forskellige hunde af alle racer og aldre og jeg håber, at du qua vores uovertrufne praktiske erfaringsgrundlag i Hundebørnehaven samt vores ulastelige track-record, du kan læse om på forskellige uafhængige og troværdige anmeldelses-sider (Google, Trustpilot og Facebook), vil vælge at tillægge vores holdninger og meninger inden for hunde-psykologien den værdi, som jeg synes at de fortjener.


Venlige vovse-hilsner

Magnus Hinge (ejer og pack-leader i Hellerup Dog Walk siden 2014)


ARTIKEL

Der er tusindvis af forskellige historier, videoer, artikler og holdninger til, hvordan du bedst giver dig selv og din nye hvalp en god start på livet sammen.

Det kan være svært at finde rundt i, så for at gøre det overskueligt har jeg lavet en liste over de fejl jeg oftest lægger mærke til hos nye hundeejere, samt en hjælp til, hvad du kan gøre for at undgå dem.

Forhåbentligt kan det hjælpe dig til succesfuldt at få lagt de grundlæggende byggesten til et godt liv sammen med din nye hvalp.


1. Hængetræ

Når man får en ny hvalp, har man allermest lyst til at være sammen med den hele tiden. Forståeligt nok! Desværre kan det skabe problemer, hvis du tager din hvalp med dig alle vegne de første dage, mens du har fri. Når du skal på arbejde eller i skole igen, og hvalpen skal blive hjemme, har den ingen chance for at forholde sig i ro. Du har vænnet den til aldrig at være alene.

I stedet vil jeg anbefale dig at anskaffe et bur, som kan fungere som et sikkert sted for hvalpen at være, når du ikke har mulighed for at holde øje med den. Imod manges overbevisning er et bur en fornøjelse for en hund, hvis du altså træner den rigtigt. Husk på at hunde, ligesom os, har brug for et trygt sted at have helle.

Øv dig i at lade hvalpen ligge i buret mens du går på toilettet, laver mad og forlader hjemmet i korte sessioner ad gangen. På denne måde bliver hvalpen vant til at være alene. Buret kan desuden bruges som et effektivt led i pottetræningsprocessen (Læs mere om pottetræning og bure som hjælpemiddel HER). 2. At se igennem fingre

Det er rigtig sødt når din nye hvalp lægger poten på din arm for at bede om mere nusning, eller når den holder fast i dit bukseben med tænderne. Er det også sødt når din hund er fuldvoksen? Svaret er i de fleste tilfælde nej.

Det er vigtigt at huske på, at du ikke opfostrer en hvalp. Du opfostrer en hund. Hvis du tillader adfærden mens hunden er hvalp kan du ikke forvente, at den ikke gør det som voksen hund. Det er bare ikke sjovt at have gæster over, når din hund napper i deres bukseben, eller kommer til at ramme børnene i hovedet med dens pote, når den vil nusses.

I stedet er det en nødvendighed at gøre det klart for hvalpen, hvad den må og ikke må. Undgå ”grå zoner”, men bestem dig i stedet for, hvor grænsen går, og vær sikker på, at alle i husholdningen er indforstået, så hvalpen ikke oplever unødvendig forvirring.


3. "Æggeskaller"

Endelig! Den nye hvalp sover og du kan nu tage dig af andre ting end at holde øje med den. Du lister rundt og hvisker for ikke at vække den sovende hvalp. Pas på med dette. Ved at gå på æggeskaller omkring din hvalp, gør du ubevidst hvalpen sensitiv over for lyde.

I stedet bør du benytte muligheden til at støvsuge, tømme opvaskeren og høre musik. Hvalpen skal nok sove. 4. Overfodring

Ligesom lange gåture mens hvalpen er lille, er overfodring en hyppig fejl, der i sidste ende fører til fysiske problemer hos hunden. Det er alt for hyppigt at jeg oplever overvægtige hvalpe, som smelter alles hjerter, fordi den simpelthen ser så sød ud.

Vigtigt at vide er, at en overvægtig hvalp ikke er nuttet. Det lyder hårdt, men det er ejerens ansvar at holde sin hund slank, så dens led ikke lider overlast.

I stedet for at skynde på vokseprocessen, så hav tålmodighed og følg dyrlægens anvisninger. Sådan får du bedst en hund med sunde led. 5. Legetøj

Selvom det er vigtigt for hvalpen at have noget at tygge i når den er i gang med at skifte tænder, er det derimod ikke en god idé at have alverdens legetøj liggende fremme frit tilgængeligt for hvalpen.

I stedet er det en god idé at nøjes med at have to styks tyggelegetøj fremme som hvalpen frit kan tygge i når de skarpe hvalpetænder klør. Resten af hundens legetøj bør være pakket væk og kun komme frem når du, ejeren, tager en bevidst beslutning om at lege eller træne med hunden. På den måde beholder legetøjet sin værdi for hunden og bliver ikke kedeligt. Det er også en god metode til at forhindre hunden i at blive besidderisk på.

6. Frihed

Når du får din nye hvalp hjem er det en god idé ikke blot at lade hvalpen gå rundt i huset og undersøge dens nye hjem lige fra starten. Det kan ikke forventes at din hvalp ikke laver ulykker, hvis du giver den plads og frihed til at boltre sig indenfor. Hvis hvalpen laver ulykker, ødelægger din sofa og tisser i hjørnet, er det fordi den har for meget frihed.

I stedet kan du give din hvalp adgang til ét sikkert rum i huset i starten. Også her vil et bur være et brugbart hjælpemiddel.

En idé kan også være at holde hvalpen i snor indenfor, hvis du gerne vil have hvalpen med i stuen, når familien ser tv for eksempel. Når du befinder dig i et stort rum som en stue, hvor der er hjørner og møbler hvalpen kan gemme sig i, bliver du nødt til at have kontrol over hvalpen. Hvis ikke, giver det anledning til ulykker og dermed dannelsen af dårlige vaner. 7. Buffet

Den fejl jeg uden tvivl oftest ser er, at hunden har mad stående fremme hele døgnet.

Når hvalpen har buffet, har du som ejer ingen chance for at holde øje med hvor meget mad din hund egentlig indtager. Dette gør det sværere at gøre hvalpen stueren, idet det er svært for dig at regne ud, hvornår hvalpen skal på toilettet, hvis ikke du ved hvornår den sidst har spist.

Ikke blot er det en kæmpe forhindring i pottetræningsprocessen, det har også betydning for hundens syn på dig, og dermed dit og hundens forhold. Det lyder måske dramatisk, men mad er meget vigtigt for en hund, og måden hvorpå den får sin mad har en stor betydning for dens generelle adfærd og trivsel. Ved at have mad stående fremme mister maden i øvrigt, ligesom legetøj, sin værdi for hunden, og du kan ikke længere bruge mad som belønning i din træning.

I stedet er det oplagt at fjerne hundens madskål senest femten minutter efter du har givet den maden – OGSÅ selvom den ikke har spist. Den vil hurtigt lære, at den skal spise når muligheden byder sig. Ingen hund sulter sig ihjel.


Læs flere relevante artikler om hunde-psykologi HER

Læs om Hellerup Dog Walk's unikke Hundebørnehave HER



1.468 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page